12.4.10

Pela Gandong afgelast in Vaassen

  • VAASSEN - Naar aanleiding van anonieme dreigtelefoontjes is in Vaassen een optreden afgelast van de Molukse zang- en dansgroep Pela Gandong op 7 april, waarbij ook de Indonesische ambassadeur Junus Habibie aanwezig zou zijn.
  • Volgens secretaris Paul Noija van de stichting Musafir, één van de organisatoren, gaat het om twee anonieme telefoontjes. Op de exacte inhoud wil hij niet ingaan. Volgens hem zijn ze afkomstig van mensen die grote moeite hebben met de aanwezigheid van de Indonesische ambassadeur in een Molukse wijk. Met dat laatste doelt hij op Berkenoord II in Vaassen, waar veel Molukkers wonen.
  • Er is nog geprobeerd het optreden van Pela Gandong te verplaatsen naar het gemeentehuis in Epe, maar daarvoor was het te kort dag. Vandaar dat de organisatoren donderdagavond besloten het evenement helemaal af te lasten. Volgens Noija om 'de vrede, rust en veiligheid' van de Molukse gemeenschap in Vaassen niet in gevaar te brengen. De politie, waarmee contact is geweest, wil niets kwijt over de inhoud van het gesprek met de organisatie. Noija heeft sterk de indruk dat de dreigtelefoontjes niet afkomstig zijn uit Vaassen zelf. "We zijn een groep kerkgangers die zich inzet voor de renovatie van de Molukse Musafirkerk in de wijk. We hebben veel sympathie. Als er hier mensen zouden zijn die problemen hebben met de komst van de Indonesische ambassadeur, dan zouden ze ons dat hebben laten weten.
  • Noot van Pelasurya:Met de komst van diverse Molukse artiesten in Nederland, Unpatti-dansgroep, pelagandong enz,enz is de bedoeling van de KBRI(JB Habibie) om de RMS ge-dachte in Nederland te minimaliseren.(Mijn mening).
  • Dengan datangnya rombongan-rombongan kesenian Maluku dari Indonesia, adalah menurut pendapat beta,usaha KBRI(J.B.Habibie) untuk menetralisir kekuatankekuatan RMS di Masyrakat Maluku di Belanda atau melempuhkan pikiran RMS Bangsa Adat Alifuru di Negeri Belanda.