6.11.07

Vanavond 20.25 in Netwerk op Nederland 2

RMS-Leider roept op tot massale demonstraties in Nederland
------------------------------
Indonesie mishandelt Molukkers die uitkomen voor de onafhankelijke Molukse staat, de RMS. Na het hijsen van de RMS-vlag in 2003 worden Molukkers uitgekleed, geslagen en tegen het hoofd geschopt. Wanneer juni 2007 Molukkers de RMS-vlag tonen aan de Indonesische president worden tientallen mannen en jongens gearresteerd en enkele voor het oog van de camera mishandeld. Ze riskeren tot 12 jaar gevangenisstraf. "Mensenrechtenschendingen", zeggen Molukkers in Nederland. "Draconische straffen", zegt VVD-politicus Hans van Baalen die minister van Buitenlandse Zaken Verhagen zal vragen de kwestie te bespreken met de Indonesische ambassadeur.
---------------------
Verleden tijd "Maar", voegt Van Baalen toe, "Molukkers moeten ophouden over de RMS, want dat is verleden tijd". "Onzin", zegt vice-premier van de RMS John Wattilete, "de acties op de Molukken zijn juist een teken dat de mensen echt onafhankelijkheid willen en daarvoor ook een prijs willen betalen."
-------------------------
Los Angeles Het zenuwcentrum van de RMS-strijd bevindt zich vandaag de dag niet meer in Nederland maar in Los Angeles, Hollywood. Daar worden de orders gegeven voor RMS-acties op de Molukken. Leider is dr. Alex Manuptty, die in 2003 asiel vroeg in Amerika, en nu samen met Amerikaanse Molukkers voor een wedergeboorte van de RMS heeft gezorgd. Manuputty noemt zichzelf de koning van het Zuid-Molukse volk en zou 1,5 miljoen mensen op de Molukken vertegenwoordigen. Maar door bepaalde Indonesische autoriteiten wordt hij als gevaarlijker gezien dan Osama Bin Laden. Met de laatste actie, waarmee hij de Indonesische president publiekelijk provoceerde, zette hij de RMS weer de op kaart. Er werd dagenlang over niets anders gesproken. Maar de actie leidde ook tot een klopjacht op de daders waarbij een arrestant omkwam. "Verwerpelijk", noemt Van Baalen de plannen van Manuputty, "Molukkers moeten het binnen de republiek Indonesie zoeken.
-------------------------------
" Demonstraties
-------------------------------
Dr. Alex Manuputty werpt alle kritiek op hem van zich af. De uitvoerders deden het met blijdschap en bij een strijd hoort nu eenmaal opoffering. En als er iemand schuldig is aan de ellende op de Molukken dan is het Nederland wel, aldus de zelfgekroonde koning der Zuid-Molukken. Want Nederland heeft na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd de Molukkers verraden en in de afgelopen 57 jaar nooit wat voor ze gedaan. En daarom roept hij de Molukse gemeenschap in Nederland op om massaal de straat op te gaan, elke dag opnieuw, om de Nederlandse regering tot actie te dwingen.
-----------------------
"Gevaarlijke man" Van Baalen vindt Manuputty "een gevaarlijke man" en keurt de oproep tot demonstraties ten zeerste af. Omdat hij wel begaan is met het lot van de gevangengenomen RMS-activisten zal hij ook zelf bij de Indonesische ambassadeur pleiten voor een clemente behandeling.